Pregled

Sandra se premjestala s guza na guz pokusavajuci smanjiti nelagodu. Guzica joj se hladno lijepila za ginekoloski stol. «Zasto ove bolnicke kosulje rade tako da nista ne prekrivaju?», razmisljala je. «Kao da nemaju pojma, kao da nikad nisu sami bili kod doktora!»
Nervozno je bacala pogled na drzace za noge. Kod ginekologa nije bila vec jako dugo... Nebi ona dosla ni sad, ali mama i sestra su je nagovorile, rekle su joj da je to sto radi neozbiljno, obzirom da u obitelji imaju i previse slucajeva raka grlica maternice.
Morala bi se redovnije kontrolirati. Papa test otkriva takve stvari u ranom stadiju. Naravno, imale su pravo. No, doktori su u njoj stvarali nervozu. Sve u vezi tih ljudi u bijelim kutama izbacivalo ju je iz takta; znanje kojim su baratali, silne godine fakulteta, autoritativan nacin komunikacije, da se i ne spominje postovanje koje u svakom drustvu izaziva rijec «DOKTOR». U njihovom drustvu osjecala se kao puckoskolka koju je na razgovor pozvao direktor skole, ili curica koja pokusava odobrovoljiti ljutog oca.
Povjerila je muzu koliko ju zivcira svaki kontakt sa NJIMA, ma o kojoj specijalizaciji se radilo, na sto ju je i bez da podigne pogled s novina upozorio kako prije svakog sugavog pregleda nade vrijeme za detaljno sminkanje i lickanje, pa cak i djecu vodi pedijatru odjevena u minice i jako dekoltirane majice. Morala je priznati da je tako, iako mozda sama nije bila svjesna koliko je lijecnici obuzimaju.
Doktor je usao. Bila je to mala poliklinika u centru Zagreba u kojoj je radilo vise specijalista, tako da ovog do sada nije zapazila. Njezin uobicajeni ginekolog bila je zena.
Rekao je, Dobro jutro, no pritom nije gledao u nju vec u njen karton, i nije zvucao kao da to iskreno misli. Djelovao je vrlo ozbiljno. Muskarac u ranim cetrdesetima, Sandra je zakljucila. Nikako George Clooney, ali jako zgodan, na neki profesionalan nacin.
Dobro jutro, doktore! Kako ste?, trudila se zvucati veselo i ljubazno. Ovaj ju je ignorirao, Kada ste zadnji put bili na pregledu?»
Pa...znate, bas mi je sestra govorila da moram to cesce...
Odavno», lijecnik ju je prekinuo i dalje gledajuci u papire. Trebali bi se redovnije kontrolirat. Cinilo se da je cak bijesan. Bez i jedne daljnje rijeci po tom pitanju rekao joj je da skine bolnicku kosulju.
Ali... dosla sam na ginekoloski pregled.»
Trebate obaviti i pregled grudiju. Skinite se.»
Sandra je napravila sto joj je receno. Zacudila se kada je osjetila da je zare obrazi. Govorila si je, «On je doktor. Od ovog zivi. Za njega si samo jos jedan pacijent i to je sve.»
Lijecnik je zapoceo pregled dojki. Pozeljela je da ima bujnije poprsje. «No, i dalje ih muskarci gledaju», ponosno se podsjetila. Bila je toliko nesigurna da ga nije imala snage pogledati u oci. Tek tada joj je sinulo da nije ni on nju, i to od kada je usao u prostoriju! Mozda je to zato sto je naisao na nesto sumnjivo... pocela ju je gristi tjeskoba. Imao je blag dodir, kao da dira tek rodenog macica.
Jeste nasli nesto?», nervozno je pitala. «Molim vas da me ne ometate dok vas pregledavam», hladno je odvratio i nastavio dodirivati njene grudi. Nacin na koji je to obavljao bio je drugaciji od svih dosadsnjih lijecnika, nekako njezniji. Gotovo... gotovo kao milovanje.
Prebacio se na bradavice, i tek je onda ostala zbunjena. «Sto tocno trazite?»
Odgovorio joj je mehanickim glasom, «Dojili ste, zar ne?»
Da... Ali to je bilo davno», Sandra je rekla.
Nije zgorega ipak provjeriti», promrmljao je vise za sebe. Sramila se sto su joj se pod njegovim prstima bradavice ukrucivale. Ipak ih je nastavio dodirivati, trljati... cak ih je lagano i vukao, no cinio je to na nacin kao neko ko se cijeli dan bavi samo bas takvim pregledima i savrseno zna sto radi, tako da Sandra nije nista rekla.
Poceo joj je postavljati ozbiljna pitanja; «Jesu li joj bradvice osjetljive?...Uvijek ili samo ponekad?... U kojim to situacijama?.... Jel se lako ukrucuju?...Jeli zakretanje potrebno da se usilje?... A areole? Sto je s njima?»
Kada je pregled grudi napokon zavrsio osjetila je cudnu mjesavinu osjecaja; nalete krvi - malo silovano i uzbudenje na jedan cudan ali ugodan nacin. Prije no sto je stigla jasno razmisliti o ovom sto se desilo cula je doktora kako nareduje, «Stavite noge na ove drzece.» Posegnula je za kosuljom kako bi se opet obukla, no zapazila je kako ju je lijecnik maknuo na drugi kraj ordinacije, tako da se gola raskrecila na ginekoloskom stolcu. U tom polozaju uvijek se osjecala tako ranjivo i izlozeno. Doktor je stao ispred nje i usmjerio snazan mlaz svjetla ravno u picku i zatim se smjestio na malu metalnu stolicu medu njenim nogama. Cula je autoritativan zvuk SNAPPP kada je navukao gumene rukavice. Mentalno se spremala da osjeti njegove prste, no on je neko vrijeme cekao.
Zasto me samo gleda tamo dolje?», pitala se. Glava mu je bila iznenadujuce nisko. «Jeli to sto osjecam na pickici njegov dah?», nastavila je razmisljati. Napokon joj je prstom rastvorio usmine. I ponovno duga pauza za koje se cinilo da ne radi nista drugo osim buljenja. Gotovo se dignula kada je naizad progovorio, «Cinite se jako navlazenom. To je inace tako?»
Nije znala sto da mu kaze, «Uhh... ne, mislim, ovisi, ponekad, mozda... valjda...» Nije zapazila koliko joj je mokra. Uzasno se stidila sto ju je lijecnicki pregled ovlazio i sto je on to primijetio i prokomentirao. «Boze, sto mi je?» pitala se. Njegov gumeni prst ukliznuo je u njenu picku.
Koliko cesto imate spolne odnmose?», pitao je to kao vrlo dosadno pitanje. Da ju je muskarac to pitao u bilo kojem drugom kontekstu, osamarila bi ga.
Ali svom doktoru moras reci istinu. «Uh, ne znam... recimo jednom tjedno, mozda svakih 10 dana.» Tako nesto nebi priznala ni najboljoj prijateljici. Stidila se cinjenice da se ona i muz ne seve cesce. Kao da je zbog toga na neki cudan nacin manje privlacna. No sram se ubrzo pretvorio u bijes, «Moj muz je kriv za to», pomislila je. «Ja sam atraktivna, senzualna zena. On je seksualno sputan.»
Doktor je do kraja uvukao prst u njenu mokru pizdu
Probajte mi stisnuti prst s vaginalnim misicima.» Prvo joj nije islo, no ubrzo je shvatila da zna kako se to radi.
Dobro, lijecnik je zakljucio kao da nekog trazi da stavi papir u printer. «A sada izmjenjujte stiskanje i opustanje». Sandra je i tu naredbu ponovila nekoliko puta. Bilo je fino, ali kako ti misici nisu napravljeni za rad brzo se zamorila. Kada je osjetio da je sve slabija ginekolog je rekao, «Ti misici ce vam ojacati s praksom, pokusajte ih napinjati nekoliko puta dnevno. Vidjet cete da ako ih budete stezali za vrijme odnosa, da ce to povecati uzitak i vama i vasem suprugu.» Poslusno je kimnula. Zatim je poceo lagano kliziti po stijenkama pickice.
A klitoris?, pitao je. «Dali vas muz stimulira za vrijeme predigre ili samog odnosa?» zatim je kaziprst druge ruke prislonio na klit i pocelo ga lagano trljati kao da pokazuje kako to treba raditi. Sandra je morala suzdrzavti uzdah.
Uspjela je promrmljati, «Moj muz, uh, da ahh, kada ga trazim, onda da...» Naglo je izvukao ruku, okrenuo se na svom stolcu i poceo nesto traziti po ormaricu. Iznenadila se koliko se sada dolje osjeca prazno. «Pregled je gotov», pomislila je. «Samo tako?»
Opet se okrenuo prema njoj. U ruci je drzao nekakvu tubu iz koje je istiskivao kremu na prst. «Tako sam mokra, sto ce mu to?», nije joj bilo jasno.
Maknite noge iz drzaca i dignite ih visoko u zrak», doktor joj je naredio. Automatski ga je poslusala. Osjetila je kako joj siri guzove i govori, «Moramo vas i rektalno pregledati.»
Oh boze, uzasnulo ju je. Nikad nije imala analni seks, niti joj je itko pregledavao supak. Ocekivala je da ce boliti pa se zgrcila ocekujuci neugodu. Zato ju je iznenadilo kada je osjetila da se njegov prst krece u malim krugovima na samom ulazu u supak – ugodno skakljanje. Bilo joj je drago sto je isao polako, jer supak joj se stigao opustiti kada je na kraju usao u njega. Jednom kada je bio skroz unutra, poceo je okretati prst istrazujuci supljinu. Malo bi ga izvukao, lagano kruzio po otvoru pa opet vratio unutra. Prilicno bizarno, tijelo joj se otvaralo na nacin na koji nije smjelo, a ipak je uzivala.
Cak se pitala hoce li svrsiti.
Odjednom su se vrata otvorila i usla je sestra. Osjecala se kao dijete ulovljeno u nekoj zlocestoci, mada nije mogla objasniti sto to u ovoj situaciji nije smjela raditi. Medicinka je zatvorila vrata i pogledala Sandru. Osjecala se cak izlozenije no prije. «Izgledate malo nervozno, dusice», sestrica joj se siroko nasmijesila. «Dosta zenica je napeto na pregledu, ali bez brige. U dobrim ste rukama.» Mirnoca glasa i sam taj komentar cinio joj se nadrealnim u polozaju u kome se nalazila. S druge strane, podsjetila je samu sebe, ona nema pojma sto se dogada. Razmislila je na trenutak, «Sto se kvragu dogada?»
I dalje se toplo smijeseci sestrica je potapsala Sandrinu ruku kako bi je smirila. «Evo ga», rekla je, «Sigurno vas vrat boli na ovom stolu, dajte da vam stavim jastucic.» Otvorila je ladicu na komodi koja se nalazila iza stola za preglede tako da je Sandra nanjusila njen mosusni parfem a grudi su joj bile na njenom licu. Zapazila je koliko su velike. Iz tog kuta jasno je vidjela u zeninu bluzu. Nikada prije nije osjetila nista slicno, snazno je zeljela zabiti lice u njen dekolte. No ova se uspravila i stavila jastucic iza Sandrine glave.
Lezala je gola, na tom uzasnom stolu, s nogama dignutim visoko u zraku, zestoko napaljene picke, dignutih bradavica, s doktorovim prstom u cmaru i sestrom koja joj je uz blazeni osmijeh drzala ruku. «To je to», pomislila je. Znala je da ce doktor sada napokon izvaditi kurac iz hlaca. Biti ce velik i tvrd; predosjecala je. Reci ce joj da stavi noge na drzace i onda ce joj ga zakucati u vrucu pizdu. A sestra ce raskopacti bluzu i opet zaljepiti, ali sad gole, sise na njeno lice. I Sandra ce svrsiti kao nikad u zivotu.
Osjetila je kako je lijecnikov prst iskocio iz njenog cmara i zvuk skidanaj rukavica. «Cini se da je sve u redu», izjavio je. Nemojte vise raditi tolike pauze izmedu pregleda.» Na brzinu je nesto nazvrljao na papir i rekao, «Dajte ovo gospodi na izlazu. Zelim vam ugodan dan.» S tim rijecima izasao je iz ordinacije a da ju ni jednom nije pogledao.
Zbunjeno je pogledala sestru koja je i dalje imala onaj isti osmijeh, «Gotovo! Nije bilo tako strasno, zar ne?» Zatim joj je dodala odjecu i rekla, «Vidimo se na slijedecem pregledu, gospodo.» Kada je pacijentica vec bila na izlazu sestra je dodala, «U slucaju da ste znatizeljni, ne, ne mozete vidjeti doktora na rutinskom pregledu za manje od 6 mjeseci – nema iznimki. To nas cesto pitaju.»
Namignula joj je, a Sandra je izasla na vruci popodnevni asfalt metropole.